04-06-2022 Verslag StepElfstedentocht Pinksteren 2022

Verslag Stepelfstedentocht pinksteren  2022

Door: Ron Jobse

 

Op vrijdag 3 juni 2022  vertrokken ons Jose en ik  naar Bolsward om in de nacht van zaterdag op zondag om 00.00  uur te starten voor mijn 9e Stepelfstedentocht. Maar eerst moesten we de tent opzetten voor de gewaardeerde mannen die de volgwagen besturen te weten Kees Laros en Gijs de Geus.

Zaterdagmiddag rond 16 uur kwamen de mannen aan op de camping.  Eerst een bakkie koffie gedaan en daarna een lekkere pan spaghetti gemaakt. Allemaal goed gegeten, dan maar even een paar uurtjes plat proberen wat te slapen want dat zat er de eerste 24 uur niet meer in.

Rond 22.30 uur vertrokken we rustig naar de start die dit jaar op een ander plek was omdat we met een 330 steppers van start gingen. De eerste stempel was binnen! Klokslag 24 uur klonk het startschot en kwamen de steppers in beweging. Richting Harlingen en Franeker, daar de eerste stop om wat te eten en drinken dan weer door naar Holwerd. Onderweg de eerste valpartij….  gelukkig kon iedereen door. In Hallum nog een stop we hadden heel de nacht al wind schuin tegen of vol tegen en er wordt in vergelijking met andere jaren best hard gereden.

Door naar Dokkum, daar kon iedereen los want tot Dokkum moest iedereen achter de volgwagen blijven. Daarmee werd het ook leuker voor ons. We waren vanaf Dokkum met een mooi clubje met Hans Lamberink, Roel Haveman en Carianne van Harten. We hebben samen al meerdere grote tochten van 200+ km gereden en pas 2 weken geleden nog het rondje Twente van 208 km.

Richting Leeuwarden was de wind ons gunstig gestemd en hadden we hem mee. Stempel gehaald en op naar Bolsward voor de herstart. Volgens de berekening moesten we rond 9.45 aankomen, dan een 45 minuten rusten voor we om 10.30 weer verder mochten.

We worden op de voet gevolgd door Gijs en Kees met eten en drinken. Waar zouden we zijn zonder die 2 toppers! Om 10.30 haalden we de volgende stempel weer op de step richting Sneek. Dan door naar Ijlst met helaas weer een valpartij. Voorwiel viel uit de step de schade viel gelukkig mee.

Net voor Sloten de geheime stempelpost bij Spannenburg waar we ook pudding en bananen kregen. Alleen een van onze steppers voelde zich niet lekker. EHBO erbij gehaald, blijkbaar te weinig gedronken en de moeilijke beslissing genomen om er mee te stoppen. De mannen gingen door helaas Carianne achterlatend. Door naar Oude Mirdum waar om 14.30 weer een nieuwe  start plaatsvond voor de laatse 44 km. En wie kwam daar aangestept? Carianne was weer helemaal hersteld en reed gelukkig weer mee.

Door naar Stavoren en Hindeloopen.  Daar namen we afscheid van Gijs en Kees want die gingen alvast naar Bolsward om ons te zien aankomen. Nog even wat gedronken en weer door naar Workum. De wind was ons nog aardig goed gezind. Dan van Workum nog naar Bolsward,  daar was het een geheel ander verhaal met de wind vol tegen. De laatste 12 km werden zwaar! In gedachten zat ik de km’s af te tellen maar het blijft ver. Drie km voor Bolsward nog even wat drinken en dan het laatste stukje. Zodra we Bolsward binnenkwamen, was het allemaal vergeten (dat het het zeer heeft gedaan). 

Net als met de start was heel Bolsward uitgelopen om de steppers binnen te halen, één groot feest  bij de finish. Het is inmiddels 18.30 als we binnenkomen. Iedereen van ons ploegje heeft het gehaald,  dat wil zeggen dat we meer dan 18 uur samen onderweg zijn geweest.

Mijn 9e Stepelfstedentocht is een feit! Op naar nummer 10. Iedereen bedankt voor de mooie tocht en goede ondersteuning!

Ron Jobse