2016-11-13 Verslag 1e Wintertoertocht 2016-2017

STEP/FIETS WINTERTOERTOCHTEN VAN NOVEMBER 2016 T/M MAART 2017  

Vroeg uit de veren voor het begin van de 12e step/fiets winterserie, deze wintertoertochten reeks van 5 step/fiets wintertoertochten is een gevolg van de eerste succes volle steptoertocht in 2005 waarin ook deze winterserie reeks is gestart en ook niet zonder succes. Deze wintertoertochten worden gereden van november t/m maart op elke 2e zondag van de maand met uitzondering van december dan is hij op zaterdagavond. Dit jaar op 10 december, dit is een tocht in het duister met lichtjes versierde steppen en fietsen, meer info hierover via deze link 5e Hallowellichtop-tocht 

Maar zondag 13 november was het dan weer zover, met 20 inschrijvingen zou het weer een mooi begin zijn van deze 12e editie wintertoertochten, maar niets is zoals het lijkt. Al vroeg kwam de eerste afmelding binnen waarna er nog 4 volgden, uiteindelijk zijn we op pad gegaan met 15 deelnemers voor de 42 km lange herfsttocht. De sfeer zat er zoals gewoonlijk al snel in en reden we richting de bossen waar nu veel aparte geuren waargenomen worden en heel veel kleuren te zien zijn. Langs het kanaal gaat het over de eerste brug richting Drunen en net daarvoor buigen we rechtsaf om het fietspad, dat om Drunen loopt, op te rijden.

Dit laatste werd toch wel een dingetje, een fietspad op rijden is op zich geen probleem maar om op het fietspad te blijven moet er wel opgelet blijven worden. Dat is voor een enkeling weleens een probleem  als die te druk is met andere dingen dan goed opletten. De uitgezette route was een streling voor het oog, het fietspad om Drunen, Nieuwkuijk en Vlijmen was geheel bedekt met gele en bruine bladeren wat soms de breedte van het fietspad erg versmalde of slecht zichtbaar maakte.

Eenmaal van dit fietspad af ging de route boven om Vlijmen heen alleen maar over dijken richting Haarsteeg en Heusden, de Inlaagdijk werd bovenover gereden wat de steppers en fietsers een prachtig uitzicht gaf. Aan het einde van deze dijk moest er een stukje gelopen worden omdat het einde van de dijk voorzien was van een trap naar beneden en om daar steppend of fietsend af te gaan lag niet zo voor de hand. Voorbij Haarsteeg was er weer een ander stuk natuur wat de aandacht trok, de de Hoge Maasdijk langs de Haarsteegse Wiel, een geweldig mooi gezicht over die ruime polders.

Aan het einde van de dijk gaan we linksaf en rijden we Hedikhuizen binnen waar de dames, Joke en Moniek, klaar staan met koffie/thee en natuurlijk de warme hap. Ook zij hadden een mooie stek gevonden om hun kleine ge├»mproviseerde keuken op te slaan, een paar kleine tafels,  kookstelletje, 2 hangtafels, en een pan vol warme worst en broodjes voor de inwendige mens, wat wil je nog meer? Iedereen liet het zich heerlijk smaken en na deze heerlijke pauze werden Joke en Moniek hartelijk bedankt voor de koffie en de warme hap en gingen de deelnemers nu in 2 groepen op pad.

De deelnemers hadden een route beschrijving gekregen waar de route stond beschreven vanaf de rustpost, nu mochten en konden de hardrijders zich na de rustpost nog 18 km heerlijk uitleven onder begeleiding van John zonder zich te bekommeren om de wat langzamere deelnemers. De rustige toerrijders werden in de tweede groep door Gerrit Crielaard aangevoerd over de dijken langs de Maas richting Heusden vesting. Daar gaan ze over het fietspad langs de Buiten Veste via Heesbeen en Doeveren weer de dijk op langs de Maas richting Waalwijk.

Bij de sluis in Waalwijk kregen we nog een glimp te zien van de goed heiligman Sint Nicolaas die deze dag Waalwijk aandeed, inmiddels was het behoorlijk gaan miezeren maar regenkleding aantrekken daarvoor was niet nodig. Met het minst fraaie gedeelte nog voor de boeg, het industriegebied, hadden we nog een kleine verrassing voor de deelnemers, de nieuwe fietsbrug over de A59. Een heerlijk klimmetje zo op het einde van de rit waarna een afdalinkje volgt natuurlijk. Zo kwamen we met de toerrijders na ruim 3,5 uur genieten van het mooie Brabant weer terug bij sporthal DE SLAGEN. Iedereen had er weer van genoten en vond het een mooie tocht en na een drankje met zijn allen rond de tafel werd het tijd voor de thuisreis en spraken we af voor de volgende tocht zaterdagavond 10 december, de 5e Hallowellichtop-tocht. Hier inschrijven daarvoor

TOT DAN!

GROETEN VAN DE ORGANISATIE