2017-04-09 Zomerse wintertoertocht

Zomerse wintertoertocht

9 april 2017. 7.30 uur. Tijd om uit bed te komen. Het zonnetje straalt. Stepkleren aan, korte broek en shirt, zonnebrand op en een ontbijtje. Bidon vullen en op pad.
Omdat het bij mij nogal lang duurt om de step in de auto te krijgen ( ik blijf de combinatie van step en auto niet handig vinden), step ik richting Waalwijk. 15 km rustig opwarmen. Nou ja, 500 meter opwarmen en daar wachten twee stepmannen die mij gezelschap houden en de weg wijzen. (steppen en de weg vinden is ook al niet mijn sterkste combinatie).
Niet rustig opwarmen maar meteen de vaart erin.
In Waalwijk aangekomen loopt het al snel vol met steppers, de ene van ver of verder en de ander van dichtbij. Maar allemaal in een stralend zonnig humeur. Even melden bij Gijs en John waar we meteen HET pannenkoekmuntje krijgen. De belangrijkste munt van de dag. Een bakkie thee en dan iedereen naar buiten. Even een foto en dan op weg. Een flinke groep deze keer, 38 fanatieke steppers en fietsers. De jongste 15 en dan oplopend tot een hoop jaren daarboven. Maar allemaal jeugdig van geest.
Alweer een mooie route, richting de Maas. De bedoeling is om met de pont naar de overkant te gaan en daar ,via het fietspad op de dijk, naar de volgende pont te steppen en weer terug over te steken naar deze kant. Helaas is de tweede pont uit de roulatie en wordt de tocht aan deze kant van de rivier voortgezet. Zeer flexibel en oplossingsgericht die Brabantse steporganisatie. Door de polder, over de dijk, matig windje en een heerlijk zonnetje. Wat wil een stepper nog meer?
Steeds dichter bij het belangrijkste onderdeel van de dag. Bij Gijs thuis staan stapels met pannenkoeken te wachten. Joke en Anja staan met rode wangen in de keuken alles klaar te maken. Koffie, thee, water en natuurlijk de ragout. Want het zijn geen gewone pannenkoeken maar we genieten van pannenkoeken met ragout. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het een vreemde combinatie vond, maar het is gewoonweg ontzettend super lekker. Gelukkig kan Gijs niet echt goed tellen en had hij er veel te veel gemaakt...............
Na deze lekkere hap was het tijd om de groep te splitsen. Vol goede moed heb ik me aangesloten bij de snelle jongens. Een beetje vrouwvolk is voor hen natuurlijk ook gezellig. De slimme mannen en vrouwen bleven bij Gijs.........
Het tempo ging al rap omhoog. Na een paar kilometer 23 km per uur te hebben gereden heb ik het voor gezien gehouden. Dit ging te hard. Op een wat rustiger tempo heb ik de groep in het oog gehouden. Zolang ik het gele shirt van de achterste zag ben ik maar doorgegaan. Het gele shirt heb ik lang gezien, tot midden in de Drunense Duinen. Een hele mooie omgeving waar we op dinsdagavond ook vaak rondsteppen. Veel mensen vinden het daar mooi en het was ook druk met wandelaars en fietsers. Het gele shirt zag ik steeds dichterbij komen. Het leek me sterk dat ik de voorste groep aan het inlopen was. Al snel zag ik dat het Roel was, ook een dinsdagavond stepper, ook een kaai gezellige natuurlijk en eentje die de weg wist. Hij had maar even gewacht op mij zodat we samen verder konden. Voor hem ging het ook wat te hard daar helemaal voorin. Onee, hij had gewacht omdat hij een vrouw niet alleen in de bossen achter wilde laten ...... ......  Zo zijn ze hè! , die Brabantse steppers.
Al snel kwamen we weer in Waalwijk aan waar we een aantal steppers uit de voorste groep tegenkwamen. Even later kwamen ook de anderen uit de voorste groep binnen gedruppeld. Die kwamen dus na ons binnen, hebben we dankzij de navigatie van Roel in ieder geval niet om gestept. Voor heel veel was het heel hard gegaan. Maar iedereen was wel heel voldaan over de mooie tocht.
Ook de tweede groep kwam een kwartiertje later binnen. Verhitte gezichten van het steppen en van de zon. Een lekker verkoelend drankje en een afsluitend woordje van Gijs en John. En natuurlijk de uitreiking van de Brabantse sjaal voor alle steppers die vier of vijf wintertochten hadden gereden. Een heerlijk warme wintertochtsjaal met 21 graden.  Wie had dat kunnen bedenken.
Mooie tocht, mooi weer, gezellige groep, goede organisatie, heerlijke pannenkoeken. Dank je wel!

Met vriendelijke groet van,

Irma Rietman