16-07-2023 Verslag Kersentocht Betuwe (42km)

Zondag 16 juli 2023 vond de legendarische step kersentocht plaats in de Betuwe, waar 23 deelnemers vanuit het hele land zich verzamelden. De start was bij een prachtige kersenboomgaard De Streeckerije in Wadenoijen, maar voordat we op pad gingen, werden we getrakteerd op koffie en kersenbrood. Niemand mocht immers dorstig of hongerig aan de tocht beginnen!

Ondanks de stevige wind had de organisatie een slim plan bedacht. We hadden voornamelijk wind mee gepland, waardoor we het gevoel hadden dat we elektrisch werden aangedreven. Niemand raakte buiten adem en we zoefden moeiteloos over de landwegen. Het was alsof we deelnamen aan een futuristische kersenexpeditie! 

 

Halverwege onze tocht op ca. 21 kilometer, maakten we een tussenstop bij de kersenboomgaard “De Hoenderik” in Tricht. Daar konden we niet alleen onze energievoorraad bijtanken, maar ook onze spraakspieren trainen door gezellig met elkaar te kletsen. We konden zelfs lekkernijen bestellen, en de loslopende kippen die om onze tafeltjes scharrelden, hoefden zich geen zorgen te maken. Ze waren gewoonweg te mooi om op te eten!

Onderweg naar onze volgende stop merkten we iets vreemds op. De koeien die we tegenkwamen hadden allemaal brede witte strepen. Een van de deelnemers wist ons te vertellen dat het lakenvelders waren. Blijkbaar vonden ze hier dat koeien ook een beetje modetrends mochten volgen!

Tijdens de tocht raakten sommige deelnemers zo verstrengeld met elkaar dat hun sturen in de knoop raakten en één persoon een val maakte. Gelukkig bleek alles nog heel en werkend te zijn. En nog even later was een kleine bandenreparatie nodig voordat we onze volgende stop bereikten, maar dat was gelukkig snel gefixt. Geen minor probleem kon onze gezelligheid verpesten!

Tien kilometer voor de finish was onze laatste pauze bij een kleine, maar bijzondere brouwerij in Buren. Ze brouwden alleen maar heel aparte biertjes, wat vooral een schot in de roos was voor de Brabanders in onze groep. Het had direct een extra opwekkend effect op hen, en massaal ging men hier vooral voor het kersenbier!

De club trakteerde ons allemaal, dus iedereen leed aan dorst. Na afloop plaatsten velen diverse bestellingen, die keurig door Carlo’s vrouw met de auto naar de finishpost werden gebracht. Wat een geweldige service!

Eenmaal bij de finish zag niemand er uitgeput uit. Sommige deelnemers gingen zelfs nog kersenplukken om mee naar huis te nemen voor het thuisfront. En alsof dat niet genoeg was, zorgde de organisatie ervoor dat niemand met een knorrende maag naar huis hoefde te gaan. Iedereen kreeg een half vers gebakken kersenbrood mee naar huis. Stepteam “BrabantsBont” doet er echt alles aan om haar mensen te verwennen!

Het was niet alleen een prachtige dag qua weer, temperatuur en route, maar ook ontzettend gezellig met elkaar. De kersentocht in de Betuwe zal nog lang worden herinnerd als een avontuur vol lachende gezichten, grappige momenten en natuurlijk heerlijke kersen.

Warme groet,

Gerda Schoots

P.s. Alle foto's van deze tocht zijn in ons Foto Album terug te kijken via Foto's (klik hier) op deze website.