2014-12-13 Hallowellichtoptocht 2014

Ruim 1000 lichtjes kleurden de 3e Hallowellichtop-tocht
 

Zaterdagavond 13 december stond bij Stepteam Brabantsbont Sprang-Capelle de 3e editie van de Hallowellichtop-tocht op het programma.
Een 30 km lange afsluitende step/fietstoertocht van 2014 met, gekleurde lichtjes, versierde steppen en fietsen.
Met deelnemers zelfs vanuit Reeuwijk en Oudenbosch ging om 17.00 uur een grote groep van 24 steppers en fietsers de koude donkere zaterdagavond in, uitgezwaaid door tientallen deelnemers aan het Nederlands kampioenschap marjoretten in sporthal DE SLAGEN. De deelnemers, mannen en vrouwen en kinderen vanaf  12 jaar hadden er zin in, het was droog zo goed als windstil en een goede temperatuur om te steppen en fietsen.
Om de gekleurde verlichting op steppen en fietsen het meest tot zijn recht te laten komen was er net als bij de eerdere twee edities gekozen voor de echte donkere wegen en fietspaden. Maar om ze wat te laten wennen aan het steppen in het donker werd er eerst een gedeelte van de route door de bebouwde kom afgelegd met straat verlichting daarna ging de route het buitengebied in waar het van lieverlee wel erg donker werd.
Vanaf sporthal DE SLAGEN ging het via Landgoed Driessen naar Sprang, daar werd koers gezet naar Vrijhoeve maar bij de rotonde aan de Dick Flemmingstraat kregen alle deelnemers al een “rondje” van de zaak, opgediend door de voorzitter van Stepteam Brabantsbont zelf, in de vorm van een extra rondje om de rotonde die iedereen gewillig volgde.
Ja wat moet je anders als je hier niet bekend bent, iedereen kon de grap wel waarderen en zo kon iedereen ook goed zien wat een prachtig effect het had het licht van ruim 1000 gekleurde lampjes op de steppen en fietsen. De toon voor de avond was gezet en de gezelligheid was direct al te voelen. Na de rotonde van alle kanten te hebben gezien reden we door Vrijhoeve op weg naar Kaatsheuvel om daar het eerste echte donkere gedeelte op te rijden. Via de Zandschel ging het de Wittedijk op waar af en toe een lantaarnpaal voor wat straatverlichting zorgde. Hier kwamen de eerste echte ooh’s naar buiten, want nu viel de verlichting pas echt goed op in het donker, fenomenaal!!
Vandaar gaat het nu de polder in naar Waspik waar er helemaal geen straat verlichting meer is, op één paal na, die nutteloos stond te branden bij schaatsbaan “Het Eendennest” die gesloten was i.v.m. de ontbrekende vorst, ja Koning Willem Alexander was niet thuis die avond.
Er werd gereden op een lekker rustig tempo dat goed te doen was voor iedereen en zo dat er ook nog lekker gekletst kon worden tijdens de inspanningen. Zo werd Waspik bereikt en ging het weer door de bebouwde kom waar mensen, die het opmerkte, voor de ramen stonden te kijken wat er aan de hand was daar buiten.
 

Na Waspik gingen we weer het buitengebied in maar nu een wel heel erg donker gedeelte. Halfweg de Wielstraat ging het rechtsaf het schelpen fietspad op, dat na al die regen van de voorbije dagen toch heel goed berijdbaar was. Dit was het dus waar het gekleurde licht van al die steppers en fietsers zo mooi uit kwam, een aarde donker stuk langs beide zijden van het riviertje de Donge richting Raamsdonk. Bij de stuw, oversteek van de Donge, stond Ad van Achterberg met een grote lamp om het pad bij te lichten omdat het daar vrij steil omlaag en omhoog ging en het advies werd gegeven om af te stappen en er overheen te lopen voor de veiligheid.
Aan de andere kant van de Donge gaat het op weg naar de eerste rustpost in Raamsdonk. Daar had de organisatie ’s middags al wat voorbereidingen getroffen, de verenigingsvlag opgehangen, 3 vakken van de muziekkiosk afgeschermd met zijpanelen van een grote party tent voor de crew zo dat die ’s avonds wat uit de wind zouden staan tijdens hun voorbereidingen.
Inmiddels was de crew, Joke, Anja, Johan en de jarige Teunie Vos om 17.00 u. daar al aanwezig, de nostalgische muziekkiosk bij de st Bavo kerk in Raamsdonk. Een pracht locatie voor een evenement als dit, gewoon een zeldzaamheid waar Jan van Strien uit Raamsdonk zich dan ook voor sterk heeft gemaakt voor het behoud van dit mooie stukje Raamsdonk.
Daar moest de boel natuurlijk wat aangekleed worden, een aggregaat van het stepteam zelf werd achter de kiosk geplaatst voor de benodigde elektriciteit, lichtjes, sfeer muziekje en het belangrijkste op deze post…de pan met snert! De vlag van Stepteam Brabantsbont en de Zweedse fakkels voor deze nostalgische muziek kiosk gaven het geheel een prachtig aanzien, een extra schouderklopje voor onze, altijd klaarstaande, crew.
Kwart over 6 ’s avonds kwamen de deelnemers aan bij deze rustpost met veel complimenten voor onze crew om de aankleding van deze mooie locatie.
Met 3 dames en 1 man sterk werd er met veel overgave gewerkt om iedereen snel aan een kop snert te helpen, stokbrood met spek en kruidenboter stond klaar. Echt aanvallen maar, heerlijk om te zien vanaf een afstandje naar al die steppers en fietsers op die muziekkiosk. Na een goed half uur is het tijd om weer te vertrekken anders krijgen we te veel kou, de crew wordt door iedereen bedankt voor hun inzet en de heerlijke warme hap en zo gaan we op weg voor het tweede gedeelte van de Hallowellichtop-tocht.
We reden Raamsdonk uit langs de Lambertus kerk uit de 15e eeuw die aan de rand van het kleine dorp ligt, hier gaan we opnieuw de polder in en is er geen straat verlichting meer. In dit gedeelte van de route begint het ook een beetje te regenen maar het mag nauwelijks de naam regen dragen.
 

Dan komt er een kleine klim over de A59 en voor de automobilisten die onder dat viaduct door reden moet het ook een prachtig gezicht geweest zijn, al die kleurige draaiende wielen daar boven hen, getuige het toeteren.
Na de afdaling draaien we weer richting- en door Waspik op naar de tweede rustpost bij een jarig lid van Stepteam Brabantsbont, die voor deze gelegenheid haar verjaardagsfeest heeft verzet naar een andere datum….top!!
Na Waspik komt er nog één donker gedeelte zonder straat verlichting daarna rijden we alleen nog maar door de bebouwde kom van Sprang-Capelle.
De banier van Stepteam Brabantsbont en een Zweedse fakkel gaven aan waar we moesten zijn voor de tweede stop in de tocht, Korte Nieuwstraat Sprang-Capelle daar gingen we aan voor koffie, thee, warme glühwein en een bbbb’tje (Brabantsbonteboerenborreltje). Hier kreeg de gastvrouw een boeket bloemen voor haar verjaardag en gastvrijheid voor de ontvangst van zoveel deelnemers aan de eindejaars tocht van Stepteam Brabantsbont.
Er werd nog enkele keren rond gegaan met kaas en worst en iedereen wenste haar nog een fijne verjaardag en zo gingen we op weg voor de laatste km’s naar sporthal DE SLAGEN.
Als een lang kleurig lint van lichtjes gleed de stoet steppers en fietsers door de donkere straten van Sprang-Capelle waar één van onze sponsoren de hele meute nog toezwaaide. Maar in Vrijhoeve begon bij enkele deelnemers het steppers bloed toch nog te kriebelen want zij wilden nog wel even het gas erop gooien om de spieren wat voldoening te geven in deze tocht.
Toen de organisatie daar toestemming voor had gegeven spoten er een aantal steppers en fietsers weg om de laatste 3 km vol gas te gaan.
De resterende deelnemers bleven lekker genietend en op het rustige tempo tot aan de sporthal bij elkaar.
Bij de finish, sporthal DE SLAGEN, werd er door de meeste deelnemers nog een goed uur lekker na gekletst over deze prachtige 3e Hallowelichtop-tocht.
De organisatie was zeer tevreden over de deelname en het verloop van deze mooie jaarlijks terugkerende Hallowellichtop-tocht.
Het bestuur van Stepteam Brabantsbont kan- en mag terug kijken op een zeer geslaagd step/fietsjaar met veel mooie tochten en veel deelnemers.
Zij hopen dan ook dat u volgend jaar weer van de partij bent bij één of meerdere mooie tochten georganiseerd door hen, de eerste staan al op de site www.stepteambrabantsbont.nl deze beginnen al in januari, februari en maart. Deze 3 tochten maken deel uit van de step/fiets winterserie. 2014/’15
 

Stepteam Brabantsbont wenst iedereen prettige feestdagen, een gelukkig
en sportief maar vooral gezond 2015 toe.