Monster van Brabant

De eerstvolgende gelegenheid om het Monster van Brabant weer te verslaan is:

21 september 2024 (voor inschrijven klik hier)

 

Overzicht inschrijvingen voor Monster van Brabant 2024:

Datum             Voornaam   Achternaam
30-09-2023      Bram            Settels
30-09-2023      Paul             Settels
01-10-2023      Ruud            Vonken
01-10-2023      Ad                van Knippenberg
06-11-2023      Sascha        Canters (DE)
21-11-2023      George        Hahn
 

 

 

 

 

  

  

Het Monster van Brabant is een flinke tocht welke voor het eerst is verreden in 2010, 2012, 2014, 2016, 2018 en sinds 2022 steeds jaarlijks wordt gereden. Het is een steptoertocht van +/- 230 km door de provincie Brabant op één dag. De tocht is gericht op de die-hard stepper die over de conditie en doorzettingsvermogen beschikt om dit monster te bedwingen.

Het idee voor het Monster van Brabant komt van een van de mede-oprichters van Stepteam Brabantsbont: Gijs de Geus.

De start is altijd op vrijdagavond middernacht en de finish op zaterdag meestal tussen 16.00- en 18.00 uur (afhankelijk van het weer en aantal lekke banden). Deze "Monster van Brabant" steptoertocht wordt gezamenlijk in peloton gereden, het is geen wedstrijd en heeft inmiddels een internationaal aanzien gekregen met deelnemers uit België, Italië, Oostenrijk en Duitsland. De gemiddelde snelheid ligt zo rond de 17-18 km per uur. Het gemiddelde voor het Monster van Brabant 2022 was 17,7 km/uur en netto rijtijd van 13 uur en 20 minuten en voor 2023 17,8 km/uur met een netto rijtijd van 12 uur en 54 minuten).

  • Op veler verzoek is het aantal rustpauzes teruggebracht naar 5 met daarbij maar 1 langere eetpauze na ongeveer 160 km. De overige stopplaatsen zijn voor een korte pauze van paar minuten (sanitair/eten/drinken) en weer doorsteppen. Gemiddeld is er elke 38-42 km een korte stop voorzien. 
  • We voegen alle deelnemers toe aan een tijdelijke WhatsApp groep. Het is handig, maar indien niet gewenst dan kun je jezelf eenvoudig weer verwijderen. De groep wordt na afloop van de tocht weer opgeheven. 
  • Voor de thuisblijvers is via een Strava Beacon te volgen waar we rijden. De link naar Strava wordt gedeeld via een nieuwsbericht op de website van Stepteam Brabantbont en ook in de tijdelijke MvB WhatsApp Groep. 
  • Bij aankomst is er gelegenheid om te douchen en verzamelen we in de kantine van de Sporthal voor drankjes/napraten en uitreiking van de aandenken.
  • Alle deelnemers ontvangen voorafgaand het Reglement en een GPX-bestand voor eventuele navigatie.
  • Voor deelname wordt een bijdrage gevraagd voor de organisatie en andere bijkomende kosten. Op dit moment zijn de kosten Eur 35,- per deelnemer, ook voor leden van Stepteam Brabantsbont.

De eerste editie van het Monster van Brabant was in 2010 en in 2023 is alweer de 7e editie verreden. Helaas kon het Monster in 2020 niet worden bedwongen wegens corona. Inmiddels hebben 59 unieke deelnemers het Monster van Brabant een of meerdere keren bedwongen. Slechts twee deelnemers wist tot nu toe ZES Monsters te verslaan: Marry Wervers en Ron Jobse. 

Bij Stepteam Brabantsbont zijn fietsers ook van harte welkom bij de stepevenementen. 

Na al deze mooie teksten kun je vast niet wachten om je in te schrijven voor het eerstvolgende Monster van Brabant. Dat kan via een linkje op onze Stepkalender-pagina (klik hier). Ben je nog niet helemaal overtuigd? Kijk dan nog eens naar de mooie verslagen van recente Monstertochten:

Mocht u na uw bezoek aan onze site nog meer informatie willen over het Monster van Brabant, dat kan! Ga dan naar de contact pagina daar staan de telefoonnummers. Bel - of stuur een email en we praten u graag bij over deze mooie uitdagende tocht, de stepsport en de mogelijkheden.