Nieuws

06-08-2022 Verslag van Toertocht TC Heerde: Veluwes Mooiste

Zaterdag 6 augustus 2022 organiseerde wielerclub TC Heerde de jaarlijkse toertocht(en). Er kon gekozen worden uit afstanden van 25, 50, 75 100 en 150 km, in totaal hebben er ongeveer 450 deelnemers genoten van deze dag.

Voor Corona had ik al eens deelgenomen op de step, aangezien het een prachtige omgeving is ben ik, samen met Gerda en nog 4 andere steppers ook dit jaar weer afgereisd naar Heerde. Op de heenreis moesten we een aantal obstakels omzeilen (werkzaamheden en Google navigatie die ons de laatste 15 km via landweggetjes naar Heerde loodste) waardoor we iets later arriveerden dan gepland. Maar we waren niet de enige met dit probleem, rond 11 uur waren we compleet voor vertrek.

De ontvangst bij TC Heerde was overigens bijzonder gastvrij, diverse leden waren oprecht geïnteresseerd in dat groepje van 6 personen die wel even 50 km zouden gaan steppen. Nadat een van de TC Heerde leden een groepsfoto van ons gemaakt had zijn we vertrokken.

Via de landerijen rondom Heerde werden we met behulp van goed aangegeven routemarkeringen richting Epe geleid, wat een prachtig dorp is dit; verscholen tussen de talrijke bomen vind je de mooiste percelen. Rondom Epe vind je een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, de Dellen. Bos, heide en water wisselen elkaar af in een licht glooiend landschap. De heide stond net in bloei en het was werkelijk een prachtig aangezicht, we hebben dan ook iets vaker dan gemiddeld even stilgestaan om te genieten en foto’s te maken. Zoals bijvoorbeeld het 100 meter naast de route gelegen ‘Pluizenmeer’, wat een rust…

  

Na het passeren van de schaapskooi met op de achtergrond een kudde schapen tussen de heidevelden kwamen we aan bij het Heerderstrand, een recreatieplas met strandjes en horeca. Hier hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om even op een terras te genieten van het uitzicht en iets te drinken.

He, dat is vreemd; we zijn nog niet halverwege en we rijden Heerde alweer binnen. Maar, direct weer linksaf om te beginnen aan een reeks van klimmetjes. Niet al te steil, net leuk genoeg om nog te doen op de step. Midden in het bos stoppen we even boven op een heuvel bij een bankje. Arie weet hier een mooi verhaal over de herkomst van de 2 jeneverbessenbomen te vertellen; De plaatselijke boswachter vond dit het mooiste plekje van Nederland (niet geheel onterecht) en heeft ervoor gezorgd dat er een bankje geplaatst is met uitzicht op de heide, heuvels en jeneverbessenbomen. Op ongeveer 30 kilometer van de route had de organisatie een controle post ingericht, geen doping gelukkig maar een plek waar we bidons met vers water konden bijvullen onder het genot van een banaan of snack. Ook hier viel de hartelijkheid weer op, ze hadden respect voor ons als steppers op zo’n afstand en waren bijzonder verrast over de samenstelling van de groep (we kenden elkaar namelijk niet allemaal vooraf). Iemand van TC Heerde heeft zelfs even de step van Arie uitgeprobeerd om zelf te ervaren hoe dat voelt.

  

En na al dat klimmen moet je een keer dalen, een prachtige afzink bracht ons in Hattem. Hier gingen we de dijk op en kon Arie ons vertellen hoe hier de projecten voor het creëren van ruimte voor het water van de IJsel vorm hebben gegeven aan het mooie uiterwaarden landschap. Nogmaals chapeau voor de organisatie, na Hattem reden we de bossen uit en een dijk op met de wind vol in de rug; ideaal om de laatste kilometers terug naar Heerde af te leggen. En even later zaten we, zoals dat heet, een beetje moe maar voldaan aan een drankje nog even na te genieten van deze bijzondere dag.

En wat betreft de naam van deze tocht (Veluwes Mooiste); daar is niets aan overdreven.

Bij terugkomst nog even gesproken met een aantal leden van TC Heerde om ze te bedanken voor de route en de wijze waarop deze mooie tocht was georganiseerd, het blijkt dat ze zelf ook een beetje zoekende zijn om deel te nemen aan tochten elders in het land.

Wat mij betreft is TC Heerde zeer welkom bij het Monster van Brabant, onze 230-240 km tocht in steptember 2022.

Met vriendelijke groet,

Marcel Wisman.

<< Go back to the previous page