Nieuws

14-01-2024 Stepteam Brabantsbont volbrengt ook Elfstedentocht 2024 (210 km)

Leeuwarden, 14-01-2024,

Het was weer een flinke uitdaging maar uiteindelijk toch weer gelukt. De 210 kilometers en elf Friese steden zijn allemaal gepasseerd!

Het is zaterdagochtend 13 januari 2024. Nog de laatste spullen in diverse tassen, steps in de auto en dan op weg om onze sportfietser Kees Flipsen op te gaan halen in Made. Bram en Paul Settels zijn dit jaar helaas de enige steppers van Stepteam Brabantsbont die de Elfstedentocht 2024 gaan rijden.

De voorspellingen zijn wel ok, niet zo veel wind als vorig jaar, nu maximaal 5 of 6 terwijl het vorig jaar 7-8 was met uitschieters naar 9. Qua temperatuur en regen gaat het ook wel goed komen. 

Na wat passen en meten zitten de twee steps achterin de auto en voor de volgende keer maken we wat (slapstick) filmpjes want het is wel wat puzzelen om alles er in te krijgen. Maar dan in Made...  Kees staat al klaar. Eerst weer beide steps er uit want de fiets van Kees moet onderin. Dan nog tijdje passen en meten met de steps en alle losse wielen er bij (7 stuks, 2 reserve). Afijn ,het past allemaal en Kees rijdt als passagier met zijn tas tussen de benen. We gaan op weg naar Leeuwarden om daar de startbewijzen op te gaan halen.

Onderweg krijgen we al bericht van Teun en Petra Uijttenbroek dat zij ook al onderweg zijn. We hebben Teun en Petra leren kennen via Pleunie en Arend en we zijn zeer blij dat ze ons willen begeleiden met de volgauto, wel een fijn rustig gevoel. 

Na het ophalen van de startbewijzen gaan we snel op weg naar de Bed & Breakfast - De Ferver waar Teun en Petra al op ons zitten te wachten. Snel nog even de tank vol gegooid want een rondje Friesland wil je niet zonder zitten. Na het uitladen van al onze spullenboel (nog meer slapstick) gaan we samen op weg naar het traditionele etentje in Grand Cafe De Walrus in het centrum (aanrader). Het eten smaakt prima en lekker op tijd wandelen we weer terug om op tijd te gaan slapen voor de vroege start de volgende ochtend. Om 04:45 gaat namelijk de wekker al voor een snel ontbijt en klaarmaken voor de eerste 4 kilometer naar de Elfstedenhal waar het startschot zal klinken precies om 06:00 voor de steppers.Teun gaat aleeen rijden in de volgauto want Petra heeft besloten om de 90 kilometer route mee te gaan rijden op de fiets. Echt knappe prestatie gezien de gezondheid historie!

Bij de Elfstedenhal is het al een drukke bedoening. Naast een twintigtal steppers zijn er ook een paar skeelers en ligfietsen die samen met ons gaan starten. Voor een indruk van de sfeer en historische blaaskapel in de Elfstedenhal: klik hier. Meteen na de start gaat het al mis. Iedereen rijdt gewoon uit gewoonte achter de rest aan en laat de voorste nou verkeerd rijden.... Afijn, dat werd snel ontdekt (vele piepende Garmins) en de juiste route gepakt. Binnen een paar minuten werd al duidelijk dat enkele snelle steppers voor een top-tijd zouden gaan en ze lieten de gewone toursteppers al vrij snel achter zich. Al bij de eerste stop in Sneek vertrekken we wat eerder dan de andere restgroep met steppers en trappen ons door de tegenwind naar Ijlst, Sloten en Stavoren. Bij Ijlst slaat Petra af voor de 90 kilometer route.

De eerste ruim honderd kilometer vallen niet mee want er staat toch stiekum aardig wat wind (schuin) tegen. Wat zijn we blij dat onze Kees regelmatig voorop rijdt zodat we af en toe wat minder wind vangen. In het tweede deel valt ook op dat de jeugd er wat minder moeite mee heeft. Bram rijdt duidelijk veel gemakkelijker dan zijn vader en zou graag ook best wel wat harder door willen rijden. We besluiten dit jaar nog bij elkaar te blijven rijden. vanaf 2025 gaat Bram vast voorop proberen mee te rijden met de snelle jongens. 

We kijken samen uit naar de langere stop met warme soep en brood in Stiens, De regen viel ons tot nu toe best mee en er waren zelfs mooie stukken bij met veel zon en af en toe blauwe lucht. Dan is het landschap wel mooi en de tocht goed te doen. Het windje in de rug af en toe helpt dan ook mee natuurlijk.

Vanaf Dokkum wordt het wel flink zwaarder, want schuin wind tegen en soms helemaal tegen. Het gemiddelde tempo daalt al rap en de energy-bars en blikjes cola verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat zijn we blij dat Teun als volgwagen steeds bij ons in de buurt blijft. Dat scheelt ook veel gesjouw met eten en drinken onderweg en hulp en reservemateriaal beschikbaar.

Met de nodige moeite en wat lagere snelheid weten we samen de tocht te volbrengen. Vooral de contouren van Leeuwarden geven weer wat extra energie voor de laatste kilometers. Vol trots komen we dan na ruim 12 uur steppen aan in de Elfstedenhal waar we met veel gejuich worden ontvangen tijdens Jeugdwedstrijden op de ijsbaan in de hal. De laatste knipjes in de kaart voor de houten kruisjes en Kees ontvangt zijn certificaat voor zijn 5e keer de Winter Elfstedentocht volbrengen. Het was weer een mooie tocht, deze keer zonder problemen, geen lekke banden!

We gaan samen snel weer op weg want een warme douche wacht in de B&B en nog lekker genieten van wat frietjes en snacks van de naastgelegen friettent. Nog nagenietend pakken we alles weer in de auto om weer op weg te gaan naar Brabant. Meestal bleven we nog een nachtje langer, maar deze keer moest Bram de volgende dag proefwerken maken op school, dus we moesten wel terug. 

De terugrit naar Made gaat voorspoedig en daar staan we midden in de nacht alweer al die steps en wielen en tassen uit te laden om de fiets van Kees af te leveren. Het gaat allemaal prima en zo rond 00:45 zijn ook Bram en Paul veilig thuis. De steps en spullen blijven die nacht lekker achter in de auto, gauw slapen!

Alle foto's staan voor de liefhebbers in ons foto archief (klik hier). Voor diegenen die geinspireerd worden door dit soort avonturen: De volgende Winter Elfstedentoch in Friesland is op 12 januari 2025 en voor wie zolang niet kan wachten is er ook een Achterhoekse Elfstedentocht voor Steppers die gereden wordt op 30 maart 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Go back to the previous page