Nieuws

22-06-2024 Verslag Rotterdam - Den Hout 2024 (52/104 km)

Eindelijk was het zover, de dag van Den Hout - Rotterdam - Den Hout ! Al lekker vroeg de wekker gezet, om 05:00 uur uit de veren. Vandaag ga ik, samen met zoon Bram Settels (16), meedoen met Retourtje Den Hout-Rotterdam - Den Hout. Op vrijdagavond alvast de steps en spullen in de auto geladen. Het ritje van Vught naar Den Hout verliep voorspoedig. Wat zijn er zo vroeg al veel mensen op de weg, ongelofelijk. Allemaal op weg naar Den Hout of zo? 

Mooi op tijd kwamen we rond 6:25 aan bij Herberg Het Klösterke in Den Hout voor het ophalen van de startnummers. Als eerste troffen we onze Ron Jobse, al vroeg ter plekke om later op de ochtend samen met zijn kleinzoon Wesley de Brakkentocht te gaan rijden. Ook Lex Boers was al aanwezig, hij had een overnachting geregeld zodat hij niet zo vroeg vanuit het Westland naar Den Hout hoefde te reizen. Lex hart zijn startnummer 001 al opgespeld, hij had zich al heel lang geleden opgegeven en was de eerste inschrijver! Het wachten was nog even op mede-stepper Marry Wervers en ja hoor, die werd mooi op tijd om 6:50 afgezet door zijn vrouw. 

Een eerste groep met ruim twintig Retour-steppers was inmiddels al vertrokken om 6:45 en zogauw Marry ook zijn wielen had gemonteerd, konden we vertrekken. Het weer was ideaal, droog, niet te warm en beetje wind. En de sfeer is als altijd geweldig bij zo'n goed georganiseerde tocht. De route was gelukkig bij een paar geladen in de navigatie en bij sommigen bekend van voorgaande jaren. Gelukkig maar want de heenweg naar Rotterdam was niet uitgepijld. We zagen wel af en toe de bordjes de andere kant op naar Den Hout...

Het tempo zat er flink in, na een uurtje zijn we wat afgezakt van gemiddeld 21 terug naar ruim 20 en bij aankomst in Rotterdam toch nog gemiddeld op 19.8 kmh. Al vrij snel na de start reden we met vier man lekker door in ons eigen tempo: Bram, Paul, Marry en Lex. Het duurde niet zo erg lang voordat we een deel van de eerdere startgroep in het zicht kregen en na een half uurtje lieten we die ver achter ons. Steeds meer steppers reden we voorbij, totdat we een tweetal sportieve steppers inhaalden die met ons mee zijn gaan rijden. Wij iets rustiger en zij iets sneller. Samen met deze twee hebben we de eerste helft, zo'n 52 km weggereden en hadden we heerlijk 5 kwartier de tijd om even te eten, te rusten en contact te leggen met zoveel bekende steppers.

En die kwamen er genoeg ! Vrij snel na onze aankomst werd het een drukte van jawelste, want er waren maar liefst ruim 325 deelnemers. Onze John Ligtvoet was al ter plekke. Na een half uurtje kwamen de eerste bussen binnen uit Den  Hout. Daar zaten ook Roelof en Wout in dus waren we bijna compleet. Zo rond half elf begonnen de eerste groepen zich al aan te melden bij de organisatie, om samen in een bepaalde startgroep te komen.

 

Bram was er als de kippen bij om in startgroep 1 om 11:00 te mogen vertrekken. We hadden vooraf al afgesproken dat hij alleen, vrij hard zou gaan rijden. De rest gewoon lekker rustig in peloton bij elkaar richting Den Hout. Een paar minuten voor het startschot werd iedereen verrast door een erg luide knal. Op 10 meter van ons groepje, spatte en achterband met veel geweld uit elkaar. De gehele buitenband werd door de explosie van de velg gerukt, wat een kracht ! Gelukkig was hulp dichtbij met een reservewiel.

We kwamen met een mooi groepje in de laatste startgroep 6. Tijdens het wachten zagen we diverse bekenden, waaronder iemand van de "Dafjes groep", Rita Snoeren, Ellen van Bezouw en Anke Vens. Anke besloot om samen met ons mee te gaan rijden, leuk! Zo rond 11:25 waren we eindelijk aan de beurt. Het werd een gezellige tocht zo samen met ons groepje van zeven. Zo'n tien kilometer na de doorstart in Rotterdam, besloot mijn telefoon met Strava en route om er even mee te stoppen. Iets het hoge temperatuur en een Android Update, wat onhandig zo op de step. Afijn, bij de eerstvolgende stop was het snel weer gefixt. Wel een gaatje in mijn totaal en route, maar who-cares? Onderweg veel complimenten voor ons team tenue. Aan de kant, daar komen de semi-profs aan!

De organisatie was prima verzorgd met regelmatig een checkpoint (auto met iemand van organisatie), verkeersregelaars waar nodig en ruim voldoende eet en drink stops. De grotere en verplichte stop was als altijd gepland in Lage zwaluwe. Daar is het verplicht een kwartiertje rusten/eten/drinken om daarna nog de laatste 12 kilometers weg te steppen. Het rijden ging prima samen, geen ongelukken of lekke banden. Alleen raakten we bij de laatste 8-9 kilometer Marry, Wout en Roelof even kwijt, want die wilden even langs bij een collega van Marry op de route.

 

Zo reden Anke, John, lex en Paul samen door naar de finish in Den Hout. Het blijft toch echt een leuk spektakel met een afkoeldouche zo vlak voor de eindstreep en al veel applaus en aanmoedigingen in de laatste dorpjes richting Den Hout. Voor Anke de langste tocht met tevens een nieuw record qua gemiddelde snelheid, complimenten!

 

De man van Anke (Jeroen), stuurde bij onze tussenstop in Lage Zwaluwe, wat foto's van de aankomst van Bram in Den Hout. Hij was ruim als eerste gefinisht met een voorsprong van 20 minuten op de nummer twee, met een gemiddelde snelheid op de terugweg naar Den Hout van ruim 23.5 kmh ! 

 

  

Na aankomst en de medaille uitreiking dronken we nog iets samen en hebben we nog gewacht op Marry, Roelof en Wout. We hadden geen idee hoe lang die nog zouden wegblijven. Je zult het altijd zien, net als je besluit om toch maar naar huis te rijden, komen ze er net aan ;-)  

Al met al was het een zeer geslaagde tocht, voor de meesten volgend jaar weer. Bram gaat dan starten in groep 5 want dan heeft de rest minimaal twintig minuten voorsprong en moet hij nog beter zijn best doen om iedereen in te gaan halen... Bedankt allemaal voor deze fijne dag en tot de volgende tocht weer!

Paul Settels

 

 

 

 

<< Go back to the previous page