Nieuws

23-09-2023 Verslag van Monster van Brabant 2023

Stepvrienden het is weer gelukt, maar liefst 13 bikkels van steppers hebben samen het Monster van Brabant 2023 bedwongen. Deze mooie tocht was voor de thuisblijvers en begeleiders live te volgen via een Strava-Beacon. Dit verslag geeft hopelijk een fraai beeld van de totale tocht van 230 kilometers door het mooie Brabantse landschap.

Vanaf 23:00 vrijdagavond arriveerden de eerste deelnemers bij de Sporthal de Slagen in Sprang Capelle. Een van de eersten was Peter Groeneveld die vanuit Hengelo op de step was gekomen ruim 200 kilometer om daarna nog eens ruim 230 kilometer te gaan rijden. Dat is bijna een dubbel Monster, wat een bikkel en zonder problemen ook het Monster van Brabant verslagen, zeer veel respect!!

Vlak voor de start was er nog wat overleg tussen de deelnemers want er werd in de diverse buienradar apps nog een flinke bui voorspeld. We besloten samen om kijkend naar de verwachtingen pas een half uurtje later te starten rond 00:30. Afijn, soms is het gewoon beter om naar buiten te kijken want al vlak voor middernacht werd het toch echt droog.

Rond 00:05 werd het startschot gegeven en konden de deelnemers op weg. De vaart zat er vanaf het begin goed in en na flink wat kilometers kwamen de eerste berichten uit het peloton "Zeg zijn we bezig met een of andere wedstrijd of zo? Het gaat wel heel erg hard!". De gemiddelde snelheid lag op dat moment al op 18.8 km/u ! Dat was niet helemaal de bedoeling en al snel werd het tempo wat teruggebracht en zakte naar zo'n 18.2 km/u. 

De eerste korte stop stond gepland voor ongeveer 45 km na de start, maar het werd iets eerder vanwege een eerste lekke band. Na de reparatie dan toch even korte pauze, een kop koffie, thee, wat eten en water aanvullen.

Halverwege het volgende traject kregen we helaas weer een lekke band. Ook deze werd snel gefixt en vol goede moed door naar het 2e rustpunt zo rond de 90 km. In het zuidelijk gedeelte passeren we aardig wat keren de snelwegen en provinciale wegen via pittige viaducten. Maar voor deze geoefende steppers is dat gelukkig een peuleschil en worden zonder problemen overgestoken. 

De sfeer in het peloton is prima, iedereen is goed verlicht en voorzien van lichtgevende nachthesjes, vele met helm plus verlichting waardoor we veilig kunnen rijden. Er wordt volop gekletst en vele ervaringen en kennis over de stepsport uitgewisseld. Vlak na de 3e rustpost worden we opgeschrikt door een harde knal. Een gebroken spaak waardoor het wiel meteen moet worden gewisseld om verdere schade te voorkomen. Gelukkig is de volgbus met onze toppers verzorging Kees en Gijs al snel ter plekke en kunnen we spoedig weer doorrijden op weg naar de lange rustpost zo rond 172 kilometer. Ondertussen begint het ook langzaam aan licht te worden en genieten we samen van de mooie landschapsbeelden in de vroege ochtend.

Het is fantastisch mooi rijden in Zuid Nederland, Gijs heeft een prachtige route uitgezet. Na Zundert en Rijsbergen rijden we via Hazeldonk, Galder, Strijbeek mooie stukjes richting Baarle-Nassau. Van daar omhoog naar Alphen, Goirle weer zuidelijk richting Hilvarenbeek en weer Noordwaarts naar Biest-Houtakker, Moergestel en Oisterwijk. Daarna is het nog een flink stuk naar de 4e rustplaats. Vol goede moed gaan we op weg naar Spoordonk, Oirschot en Best en van daar uit weer een fraai stuk door de bossen naar Son.  Na al die kilometers zijn we allemaal wel toe aan een warme hap. We worden hartelijk ontvangen bij Restaurant Rozer aan de Nieuwstraat 8 in Son waar we allen genieten van een heerlijke uitsmijter of omelet met wat drinken. 

We staan klaar voor vertrek als een oude dame 80+ nog graag een klein stukje wil proefrijden op zo'n blitse supersonische step, geweldig! Vanaf hier is het nog maar 60 kilometers te gaan, maar de meesten beginnen de afgelegde afstand toch aardig te voelen. Toch zijn deze toppers niet te stoppen, zelfs niet als we net voorbij Mariahout een eerste plensbui voelen. Deze is gelukkig maar erg kort en we rijden ons vrij snel weer droog richting Nijnsel en Sint-Oedenrode. Nog even een korte pauze en meteen weer door om een prachtig stuk te rijden langs de kronkelende Dommel op weg naar Liempde.

Onderweg ontdekt Peter het begin van een derde lekke band, maar gelukkig loopt de band nog maar langzaam leeg. We besluiten gewoon op te pompen en te kijken hoever we kunnen komen. Dat blijkt al snel zo'n 15 kilometer, dat wordt dus af en toe oppompen.

We hebben besloten om op zo'n 30 kilometer voor het einde nog een keer te stoppen in Esch. Vlak voordat we arriveren bij de afgesproken rustplaats, worden we verrast door twee enthousiaste leden van Stepteam Brabantsbont: Pleunie en Arend staan langs de weg om ons aan te moedigen. We zullen ze onderweg nog een paar keer zien, dat deed ons allen goed!

Kees en Gijs staan bij de rustpost Essche Boys weer klaar met krentenbollen, bananen en water. We gaan het halen is de algehele overtuiging. Peter verwisselt nog gauw zijn lekke band. En via een mooie route langs Helvoirt, Distelberg en de Honderdbunderweg rijden we langs Drunen dwars door Waalwijk op weg naar het eindpunt bij Sporthal de Slagen. Net na de oversteek N65 bij Helvoirt worden we nog een keer verrast door een enorm gejuich en enthousast applaus. Het blijken achteraf familie en vrienden te zijn van de deelnemers uit Limburg, wat geweldig dat ze dit doen, we kregen er kippenvel van! Vooral omdat het niet eenmalig was. Deze enthousiaste mensen reden steeds weer een aantal kilometers langs de route vooruit, om ons dit laatste stuk nog vele keren aan te moedigen. 

Bij de finish worden we hartelijk ontvangen door diverse leden (JohnL, Irma), familie en vrienden en toegestroomd publiek! Na een snelle douche en opruimen van alle Footbikes genieten we samen van een heerlijk drankje en vertellen we over deze enerverende en inspannende tocht. Onder luid applaus nemen alle deelnemers hun fraaie aandenken (de traditionele Monster van Brabant Handdoek) in ontvangst!

 

Hieronder volgen de foto impressies, videos en link naar Omroep Brabant (Brabants Buske) met aandacht op TV een kort stukje van het Monster van Brabant start ongeveer na 6 minuten en 30 seconden, halverwege deze uitzending.

__________Videos_______________

Video 1: Impressie Onderweg 1

Video 2: Impressie Onderweg 2

Video 3: Impressie Onderweg 3

Video 4: Impressie Onderweg 4

Video 5: Impressie Onderweg 5

Video 6: Impressie Onderweg 6

Video 7: Bijna verslagen

Video 8: Aankomst

Video 9: Finishline

Hartelijk dank aan alle vrijwilligers, deelnemers en begeleiders ! Ook het  Monster van Brabant 2023 is verslagen en het evenement was weer een groot succes! Tot ziens in 2024! Dan wordt het 8e Monster van Brabant aangevallen, waarschijnlijk in de maand April 2024, de exacte datum volgt later.

__________Foto's_______________

De route van het Monster van Brabant 2023, ongeveer 230 km.

Klaar voor de start !

 

Onderweg komen we nog een Monster van Brabant tegen ;-)

Alle dertien trotse deelnemers bijelkaar !

Ook deze keer kregen we weer steun en voeding via de nodige krentenbollen, bananen (dank aan Sponsor Plus Frans Andriessen) !

De ondersteuning door de volgbus was geweldig. De dank namens alle deelnemers is groot richting Gijs de Geus en Kees Laros en natuurlijk ook dank voor de sponsor Frans Caron VW Bedrijfswagens die het materiaal kosteloos ter beschikking heeft gesteld.

Helaas was dit jaar het BrabantsBuske van Omroep Brabant niet present, maar ze toonden wel wat foto's en videos van het Monster van Brabant in hun middaguitzending van 23 september 2023 (zie de link bovenin dit verslag).

Nog wat Statistieken: Inmiddels is het Monster van Brabant al 80 keer verslagen door 59 unieke steppers. Dat betekent voor de snelle rekenaars: ruim 18.500 kilometers! Samen met alle 13 deelnemers werden er maar liefst 3190 kilometers verreden (13x230+200). De gemiddelde snelheid voor 2023 was 17,8 km/uur met een netto rijtijd van 12 uur en 54 minuten.

Trotse deelnemers en begeleiders na aankomst in Sporthal de Slagen in Waalwijk. Speciale vermelding voor Ron Jobse die nu samen met Marry Wervers als enige deelnemers al 6 van de 7  Monstertochten wisten te volbrengen!

De 13 deelnemers aan het 7e Monster van Brabant 2023 23-09-2023 (in alfabetische volgorde): 

 • Ad van Knippenberg
 • Antoin Brouwer
 • Bram Settels
 • Frans van der Net
 • Jacob de Haan
 • Lex Boers
 • Paul Settels
 • Peter Groeneveld
 • Robert Klaas Witteveen
 • Rodger Hulsebos
 • Roel Haveman
 • Ron Jobse
 • Ruud Vonken

Organisatie, begeleiding, vrijwilligers:

 • Gijs de Geus (Organisator-Tourmaster)
 • Kees Laros en Gijs de Geus (Volgwagen en verzorging/materialen onderweg)   
 • Marcel Wisman (Financiën)
 • Paul Settels (Website, Administratie, Communicatie)

Extra dank aan Sporthal de Slagen voor gebruik van de sporthal en kantine!

De 7e toertocht Monster van Brabant werd mede mogelijk gemaakt door alle sponsoren van Stepteam Brabantsbont waarvoor steeds weer dank!

<< Go back to the previous page