2016-09-25 12e step/fietstoertocht

Verslag 12e step/fietstoertocht Stepteam Brabantsbont

Prachtige route en dito weer,

Het is wat aan de late kant maar hier is dan toch nog een verslag van onze jaarlijkse september step/fietstoertocht, deze tocht is niet geweest zoals we gewend waren bij stepteam Brabantsbont.

Nee nee, onze organisator John, die er dit jaar alleen voor stond, had het roer eens helemaal omgegooid, zo waren er dit jaar geen 2 routes maar alleen een route van 52 km. De 25 km route, die we 3 jaar hadden uitgezet, werd vorig jaar maar door 4 deelnemers gereden, als je dan ziet wat een werk er mee is gemoeid met uitzetten en narijden, de vrijwilligers die je op de dag zelf nodig hebt is het een onmogelijke zaak omdat te blijven doen, vandaar de nieuwe aanpak van één afstand en wat voor één.

John heeft iedere deelnemer als vanouds weer laten genieten van de diversiteit van ons mooie Brabant, van alles wat, zoals wij dat plegen te zeggen. Vanaf de sporthal moesten de kuiten al gelijk een test ondergaan hoe ze ervoor stonden vandaag, de nieuwe fietsbrug over de N261. Dit was de enigste brug die tijdens de 11e step/fietstoertocht van vorig jaar nog niet in gebruik was genomen, maar John kennende was hij dat niet vergeten en plaatste hij dit obstakel direct maar vooraan in de route dan kon dat ook niet meer vergeten worden, John dank daarvoor namens alle deelnemers.

Zo reden de deelnemers door Waalwijk richting het Lidopark om vandaar, langs het afwateringskanaal naar Doeveren te rijden, daar draaien ze linksaf en gaat het richting de Maasdijk, weer naar boven. Deze prachtige dijk langs de Maas, geheel overkapt door joekels van eikenbomen, wordt helemaal afgereden, langs het Gemaal van Gansoijen, richting het veer van Drongelen. Dat gaan ze niet over maar blijven onder de Maas, onder langs de dijk door de uiterwaarden richting het veer van Dussen met een geweldig uitzicht en een stralende zon. Wat kun je je nog meer wensen bij een evenement?

Halfweg deze uiterwaarden moet er weer geklommen worden en gaan ze de nieuw aangelegde dijk op die deel uitmaakt van de herinrichting van de Overdiepsepolder. Na een paar 100 meter gaan ze de dijk af naar een nieuw fietspad dat door de Overdiepsepolder loopt vrij kort aan de Maas wat het uitzicht alleen maar mooier maakt. Deze polder is in 5 jaar tijd helemaal op de schop gegaan, alle boerderijen in de oude polder werden afgebroken, er werd een nieuwe, hogere- en bredere dijk aangelegd waaraan 8 hypermoderne boerderijen op terpen werden gebouwd. Zo heeft deze polder nu een extra functie bij extreme hoge waterstanden van de Maas, dan dient hij als extra waterbuffer. Vlak voor het verlaten van deze hernieuwde polder staat er bij de van Kampenhoutbrug een maquette, daar kunt u zien, door de handpomp te bedienen, hoe het principe werkt bij een eventuele vollopen van deze polder. Een aanrader om dat eens te gaan bekijken.

In Waspik bij "Hieriest" was de eerste rustpost, alle deelnemers hadden aan de start een muntje meegekregen voor deze rustpost waarvan een kop koffie of thee kon worden genomen. Na een verplichte rust van minimaal 15 minuten mochten ze weer vertrekken en kon er voor nieuwe energie een appel, banaan of wat snoep meegenomen worden. Van hieruit werd het een heel ander uitzicht, de rivier werd achter gelaten en het landelijke kwam daarvoor in de plaats, wat geen minder mooi uitzicht gaf. Het nieuwe fietspad, Kronkelpad, was ook opgenomen in deze route en gaf halfweg dit pad een prachtig beeld van mooie huizen aan het water op het platteland. Na dit nieuw stukje fietsroute kwamen ze weer op wat vertrouwdere paden, natuurlijk...bij stepteam Brabantsbont is een toertocht niet compleet als er geen zand of grindpaden zijn opgenomen in de route.

Zo mochten en konden de dijken rond 's Gravenmoer niet overgeslagen worden want in deze periode van het jaar moet je een keer over deze paden langs het riviertje de Donge gereden hebben, je waant je bijna in een andere wereld als je daar rijd. Wat zoeken we toch in het buitenland, dit is zo dichtbij. Onder de super eikenbomen langs de zandpaden rond 's Gravenmoer was het heerlijk toeven en bij een extra rustpuntje Het Trefpunt in 's Gravenmoer, door de deelnemers zelf uitgekozen, werd ook even heerlijk op het terras van het fantastische weer genoten. Maar ook daar moet je weer eens opstappen en ging het op weg naar Loon op Zand in steeds kleinere groepen maar waar wel overal iemand bij was van stepteam Brabantsbont.

Nog een klein stukje van de dijken onder de eiken door en dan op naar Dongevaart langs het Vaartje, altijd mooi daar met die super hoge bomen. Zo komen we door de Dreef en gaan zo op weg, langs de golfbaan van de Efteling, naar het wat bochtigere traject van deze 12e steptoertocht. Hier vergt het wat meer oplettenheid van de deelnemers i.v.m. de soms wat onoverzichtelijke bochten, maar uiteindelijk komt hier iedereen hier toch weer veilig doorheen. Dan is er nog een kleine afdaling onder de N261 door en rijden we zo Loon op Zand binnen, hier moeten we een kleine omleiding volgen i.v.m. wegwerkzaamheden maar arriveren we toch bij de 2e rustpost, ijssalon Gelato Bottega.

Hier kon elke deelnemer, met het tweede muntje dat hij/zij bij de start had ontvangen, een ijsje met 2 bolletjes en naar eigen smaak bestellen en van genieten en dat smaakte zoals wij dat zagen.

Dit was een extra tractatie omdat stepteam Brabantsbont dit jaar 10 jaar bestaat, hoera!

Na het genieten van het smaakvolle ijsje in de zon maakte iedereen zich op voor de laatste 10 km, één aspect van wat er in onze toertochten zit hadden we deze dag nog niet gehad, bossen. Daar was het nu tijd voor geworden en via het centrum van Loon op Zand, waar ze vanuit de DAFKES nog riepen héé hier kende ook goed zitten onder die bomen (de kiosk), gaat het richting en door de bossen. Hier gaat het op en af en slaat de vermoeidheid bij sommigen aardig toe, maar met een beetje pep-talk kregen we ze weer aardig aan de gang en is het snel weer een gezellig treintje door de Loonse- en Drunense duinen. Bij de kruising aan het leugen bengske was het een drukte van belang en de verwondering groot toen ze daar die sliert met steppers zagen gaan met dat mooie weer. De complimenten waren dan ook meer dan welkom bij onze deelnemers, fijn..waardering voor deze sport.

Dit was nog niet alles want bij de ijsbaan (dicht vanwege de dooi) was het ook erg druk en moest er even worden ingehouden om geen aanrijdingen te maken met de aanwezige voetgangers en ook hier weer de nodige verwondering, heerlijk om te zien en misschien is het een aanzet geweest voor hen om het eens te gaan proberen, wie weet zijn ze er volgend jaar bij? Na deze laatste strubbeling gaat het over de fietspaden richting finish met nog een groet aan het kapelleke aan de Meerdijk dat we weer zo goed beschermt zijn geweest deze mooie dag. Rond 16.00 uur kwam de laatste grote groep deelnemers over de finish, we gaan niet zeggen wie dat waren maar ingewijden weten wel wie dat zijn geweest en zij waren ook na het steppen degene die het het langst vol hielden.....in de sport kantine!! 

De organisatie vond het geweldig dat er weer zovelen de moeite hadden genomen om zich in te schrijven en te melden bij de start voor deze 12e step/fietstoertocht Sprang-Capelle, zij spreken daarom ook van een zeer mooie en geslaagde toertocht in hun 10 jarig jubileum jaar.

Misschien niet opgevallen, maar John had het dit jaar zo georganiseerd dat de organisatie, voor de eerste keer in het bestaan van step/fietstoertocht Sprang-Capelle, zelf mee konden rijden met deze 12e step/fietstoertocht en ze hebben er van genoten en weten nu wat er onder de deelnemers leeft.

GEZELLIGHEID en PLEZIER aan steppen en fietsen met elkaar!

Wij zien jullie graag eens bij één van onze wintertoertochten en vooral bij onze Hallowellichtoptocht van 10 december 2016. Alle data voor deze tochten staan op onze site op de kalender.

Bedankt voor jullie deelname, we hebben er samen iets moois van gemaakt!